MűvésznőBalogh Edina

„Azt gondolom, hogy egy festménynek beszélnie kell a lélekhez is. Nem szavakkal, hanem színekkel, formákkal, energiákkal. Amikor ez a szépség beleárad a lélekbe akkor ráléphetünk a szellem felé vezető ösvényre. Túlléphetünk időn, téren és anyagon…”


 

Balogh Edina (1985- ) festőművész absztrakt expresszionista művészetének középpontjában a pozitív üzenetek közvetítése áll.

Festményein keresztül törekszik az érzelmek és szépség bemutatására – színek, formák és anyagok kavalkádjával.

Mindazonáltal festményei a művészet terápiás és gyógyító vetületét is kifejezik mind az alkotó, mind a befogadó számára.

Műveit vászonra, többnyire akril- és olajfestékkel álmodja meg. Megelőző korszakában elsősorban a természet adott inspirációt számára. Balogh Edina ezen természetközeli művei nyomán vált ismertté.

A 2020-as évek nagy változásai és az, hogy anya lett, az önfejlesztés és a befelé forduló figyelem felé irányította művészetét. Édesanyaként új szerepet tanulva és egy új életről gondoskodva saját élményeiben találta meg az inspirációt.

Az elmúlt években művészete egyre inkább az intuitív festészet irányába mozdult el.

A művésznő számára az alkotás egy meditációs folyamat, amellyel könnyebben megnyílik a szellemi világ felé és korlátok nélkül, szabadon éli meg az energiák áramlását. Az alkotáson keresztül a spontán átélések- megélések- kitörések sorozatát mutatja be, egy-egy odaadást igénylő spirituális gyakorlaton keresztül.

Minden festménye egy üzenet, egy energia, amely szól magához az alkotóhoz, a befogadóhoz és ezáltal az egyetemesség nagy egésszéhez is. A néző dolga annyi, hogy kiemelje magának a műből saját üzenetét.

 

Balogh Edina az élénkebb tónusok, színek és változatos anyagok játékos használatával éri el a harmóniát festményeiben. A különböző dinamikájú gesztusokkal is kísérletezik – kiteljesedve az absztrakt expresszionizmus stílusában.

Szívesen játszik a textúrákkal, az érdes, sima, fényes és csillogó felületekkel – érzékeltetve az érzelmek és hangulatok minőségi váltakozását. Munkája során többféle anyaggal kísérletezik: akril és olajfestékekkel, homokkal, szénnel, grafittal, olajpaszellel, gyöngyökkel, csillámporral, tintával, metál festékekkel és aranyfüsttel.

 

„Azt gondolom, hogy egy festménynek beszélnie kell a lélekhez is. Nem szavakkal, hanem színekkel, formákkal, energiákkal. Amikor ez a szépség beleárad a lélekbe akkor ráléphetünk a szellem felé vezető ösvényre. Túlléphetünk időn, téren és anyagon…”

 

Maga a stílus egyenlő a filozófiával, a művészet pedig az eksztázissal. Mindez pedig Balogh Edina festészetének misztikus lelkületét tükrözi.

Kiállítások
2022

MÁJUS 27 – 28 : Privát kiállítás a kertemben – Biatorbágy

ÁPRILIS 6 – 10 : Construma-Otthon Design, Lakberendezők Országos Szövetsége

2019

AUGUSZTUS – SZEPTEMBER: Thoresby Gallery juried Open Exhibition

JANUÁR: Csoportos kiállítás – Surface Gallery – International Postcard Show, Nottinghan (UK)

2018

DECEMBER: Csoportos kiállítás – Cafe Picard, Budapest

JÚLIUS: Dávid Galéria, Budapest

JÚNIUS: KisVilla Kávézó, Biatorbágy

2017

OKTÓBER: Csoportos kiállítás – Kuti Étterem és Galéria, Budapest

OKTÓBER: KisVilla Kávézó, Biatorbágy

SZEPTEMBER: Ablak a fantázia birodalmába – Abacus Business & Wellness Hotel, Herceghalom

JÚLIUS: Nyári mini kiállítás – Abacus Business & Wellness Hotel, Herceghalom MÁJUS: A kezdet kezdete – Jókai Mór Művelődési Központ, Budaörs

Művészeti vásárok
2020

MÁJUS: SUSSEX ART FAIRS, Goodwood (UK)

2019

MÁRCIUS: ANTIK and ART Budapest – Dávid Galéria

Díjak
2019

FEBRUÁR: CAMELBACK ART GALLERY – Finalist for “pattern and texture” painting Competition

Pénznem
Ft Magyar forint
euró