Művésznő B. Hegedűs  Piros


„I think everything in life is art – What you do – The way you love.
I ONLY HAVE TO PAINT IT…”


 

„Régi, már-már elfelejtett tárgyak, megsárgult papírok, egymástól távol eső emlékek találkoznak vásznaimon, hogy egy személyes, általam írt történet főszereplőivé lépjenek elő. A világ minden rezdülését átérzem, de tudatosan női szemmel a harmóniát, egyensúlyt, melegséget keresem a színekben, kompozíciókban és a tartalmakban. Képet csak abból építek, amivel azonosulni tudok. Művészetem nem csupán tükrözni igyekszik a valóságot, hanem formálni is azt, szerethető és bejárható kertté, melyben bárki találhat magának egy ismerős ösvényt.” B. Hegedüs Piros

Hegedűs Piros (1962- ) egy különlegesen kreatív, kísérletező művész.

Igazi világpolgár, akinek kalandos életútjában 15 évnyi belgiumi és hollandiai élet és a németalföldi művészeti képzésben való részvétel meghatározó jelentőségű volt.

Az utóbbi években pedig a dél- francia tengerparton töltött teleknek köszönhetően érdeklődése a tenger és a vizek csodálatának témája felé fordult.

Kialakult technikájának alapját a magas tárgyi tudás és a folyamatos szakmai- és önképzés adja.

Továbbá a kezdeti matematika szakos tanári pályafutásából eredeztethető az alkotásain megnyilvánuló logikus és rendszerező gondolkodás, valamint a konstruktív világszemlélet.

A festő- és rajzművészet minden technikáját, a klasszikustól a legmodernebb megoldásokig Belgiumban az Academie voor Schone Kunst-en és a Janus Pannonius Tudományegyetem vizuális nevelőtanár szakán tanulta. Ezt követően pedig évekig több ezer diák művészeti képzéséhez járult hozzá Belgiumban és Magyarországon is.

Ezen szakmai háttér stabil alapot ad az egyéni, kísérletező művészi hozzáállásához, amely gyakran tudatosan ellenszegül a megszokott szabályoknak. Nem csak az életben, de az alkotásaiban is a végletek embere.

Művei reprezentálják, hogy számos művészeti területen kipróbálta magát pályafutása során.  Úgy, mint például az antik papírokból készült miniatűr kollázsok, vagy a hatalmas méretű olaj és akril festmények műfajában.

Művészetének alapját a posztmodernista, szimbolikus csendéletek alkotják. Képei tudatosan keltik a befejezetlenség érzetét. Alkotásain megférnek együtt a hiperrealista elemek, a vázlatos ábrák és a firkák is. Témája maga az élet, az emberek, a kapcsolatok, a szituációk.

Meghívás ez a néző számára, aki a művész inspirálása által beleélheti magát a történésbe a képen felsorakoztatott szimbólumrendszer sugallta játékba és önnön létezésébe.

Hegedűs Piros számára maga az élet a játék. Le Grand Jeaux – a születéstől a halálig. Játszunk, amíg élünk és élünk, amíg játszunk.

Egy képen van jelen a kollázsokra oly jellemző kompozíció, a klasszikus grafitrajz, az akvarellszerű lazúros megoldások és a realista részletek. Mindezt szokatlan anyagokkal kombinálja a ready made-től az építészetben használt anyagokon át az epoxy gyantákig.

Nagy kihívás a művész számára, hogy a lehetetlent kísértse – amit nem szabad, az a legizgalmasabb, amit még ne próbáltak- az lesz a választott út. Szerinte a jó művész örökre játszó, kísérletező, tagadó újító teremtő gyermek marad.

Meglepő tárgyakat, helyzeteket és technikákat sorakoztat fel olyan természetességgel, hogy mindaz a nézőnek ez fel sem tűnik, mert mindezt olyan harmonikus egységben mutatja be, mint önmaga személyisége.

Tanít és alkot egyszerre. Művei pedig több helyen láthatók Magyarország mellett Európa számos országában is.

TANULMÁNYOK

1985. Szombathelyi Tanárképző Főiskola- Rajz- matematika
1989. Academie voor Schone Kunsten, Antwerpen, Belgium – Rajz és festészet
2004. Janus Pannonius Tudományegyetem, Pécs- Vizuális nevelőtanár

TAGSÁG

Veszprémi Művész Céh
MAOE

FONTOSABB EGYÉNI KIÁLLÍTÁSOK

 1. Hulst, Városháza, NL
 2. Galéria 99, Sint Niklaas, BE
 3. Galéria 99, Sint Niklaas, BE
 4. Labyrint Galéria, Hulst, NL
 5. Galéria Poortwachtershuis, Aardenburg, NL
 6. Somogyi Galéria, Pápa, HU
 7. Arten Stúdió Galéria, Budapest, HU
 8. Galéria Poortwachtershuis, Aardenburg, NL
 9. Vitrin Galéria, Veszprém, HU
 10. Galéria PostArt, Hulst, NL
 11. TEART Galéria, Budapest, HU
 12. Gombás Kúria Balatonfüred, HU
 13. Atelier d’ART, Hulst NL
 14. Terra Groda atelier, Hulst, NL
 15. Petőfi Színház, Veszprém, HU
 16. Galerie 45, Westdorpe, NL
 17. Városháza Veszprém, HU
 18. Gizella altemplom Veszprém, HU
 19. Hangvilla, Veszprém, HU
 20. Pannon Egyetem Aula, Veszprém, HU
 21. Atelier d’Art, Hulst, NL
 22. Z/M Galéria, Csopak, HU
 23. Hangvilla, Veszprém, HU
[aiovg_video id=9223]
Pénznem
Ft Magyar forint
euró