Művésznő Bódis Oxána

„Minden, amit el lehet képzelni, az valóságos.”

-Pablo Picasso


 

Bódis Oxána (1969- ) Bobrujszkban (Fehéroroszországban) született.

Korai tanulmányait matematika-fizika tagozatos iskolában folytatta. Emellett legfiatalabb tagja volta az intézmény színjátszó csoportjának. Sorban olyan versenyeket nyert, amelyek újságírói vagy akár színészi pályára terelték volna. Azonban a sors közbeszólt.

Ugyanis amint az utcabeli gyerekek meglátták a rajzait, gyermeki lelkesedésüktől vezérelve a tehetséget is felfedezték a képeken, így gyakorlatilag szó szerint elvitték magukkal az éppen akkor zajló felvételire a helyi alapfokú művészeti iskolába. Természetesen egyből felvételt is nyert. Így született meg az életre szóló művészetek iránti szeretete.

Később Minszkben az A. K. Glebov Nemzeti Képzőművészeti Szakközépiskolát rajztagozaton végezte el.  Majd férjhez ment és 1990-ben Magyarországra költözött. Azonban az alkotással soha nem hagyott fel. Élete minden egyes szakaszában képezte magát és alkotott.

Saját elmondása szerint úgy érzi küldetése, feladata van: még pedig, hogy magas rezgésű energiák közvetítésen a képei által. Szeretné elérni, hogy a munkái nem csak esztétikai élményt nyújtsanak, hanem nyugalmat, vidámságot vagy éppen inspirációt közvetítsenek.

Szeret kísérletezni különböző anyagokkal és technikákkal. A számos festménye és grafikája mellett könyveket is illusztrált, Budapesten egy kávézó faldekorációját is ő alkotta meg, illetve textilprinteket is tervez.

Jelenleg tagja a Fine Arts Cap –  Művészeti Egyesületnek. Az elmúlt közel 30 évben több csoportos és egyéni kiállítása volt Európában.

Munkái világszerte rengeteg országban, magángyűjteményekben, múzeumokban, orvosi rendelőkben találtak helyet maguknak.

Rendkívül pozitív atmoszférát teremtő festményeiről számos orvos nyilatkozott úgy, hogy képei hatására megnyugsznak a kisgyermekek és pozitív hangulatot kelt a páciensekben, amely kellemesebbé teszi a szükséges orvosi látogatásokat.

Oxána pozitív világszemlélete és karakteres, szinte már mesevilágot teremtő festői stílusa évek szakmai képzésének az eredménye.

Technikája és színhasználata, illetve a perspektívák megbontását alkalmazó karakterelhelyezése egy különleges csodavilágként jelenik meg festményein.

TAGSÁG

2004. Magyar Képző és Iparművészek Szövetség
2020. Fine Arts Cap- Arts Capital Művészeti Egyesület
2020. LOSZ – Lakberendezők Országos Szövetsége

FONTOSABB EGYÉNI ÉS CSOPORTOS KIÁLLÍTÁSOK

1992. Linz, Grac fehérorosz festők csoportos kiállítása
2003. Budapest, Essentia csoportos kiállítás
2005. Nagykanizsa, Hevesi galéria egyéni
2008. Zalaegerszeg, Móricz galéria egyéni
2009. Csepreg egyéni
2009. Budapest, László kávézó egyéni
2011. Vindornyalak egyéni
2011. Lendvai RTV galéria egyéni
2013. Pécs,Gebauer galéria egyéni
2014. Körmend, Batthányi Kastély egyéni
2014. Minszk, Kortárs Művészeti Múzeum egyéni
2015. Treviso,”Artisti della Mitteleuropa”csoportos vándorkiállítás
2017. Budapest,Fest,tisztít galéria egyéni
2017. Budapest K11 Művészeti és Kulturális Központ egyéni
2018. Budapest, Berekaiart galéria egyéni
2018. Budapest S-alon részvétel
2019. Nottingham Forms-Lights-colours csoportos
2020. Tolna, MAG-Ház csoportos
2020. Budapest Izabella rezidencia egyéni

Pénznem
Ft Magyar forint
euró